Zika-virus

Het zika-virus wordt veroorzaakt door muggen die het virus meedragen. Word je geprikt door een mug die het virus bij zich draagt, dan is er kans op besmetting. Patiënten krijgen ongeveer tussen de 3 en 12 dagen na besmetting  last van spierpijn, gewrichtspijn en koorts. De symptomen houden ongeveer 4 tot 7 dagen aan. Het is nog onzeker of het zika-virus gevaren met zich meebrengt voor volwassenen.

Het zika-virus is actief in Latijns-Amerika en breidt zich uit naar de Verenigde Staten van Amerika.
Op dit moment is het nog niet aangetoond dat besmetting via seksueel contact overgedragen kan worden. Geadviseerd wordt onbeschermd seksueel contact te voorkomen en minimaal een maand na een bezoek aan een besmet gebied beschermd te vrijen.

 

Geschiedenis van het zika-virus
Het zika-virus is bekend sinds 1947. Het zika-virus heeft zijn naam te danken aan het Zikawoud in Oeganda. Daar werd het virus voor het eerst vastgesteld bij een resusaap. Bij de mens werd het virus in 1954 voor het eerst vastgesteld. Deccenia lang is het virus eigenlijk relatief onbekend gebleven. Tot 2007. Langzaam aan werden er weer enige besmettingen geconstateerd.  Het afgelopen jaar dook het virus op steeds meer plaatsen op.

 

Bent u zwanger of wilt u binnenkort zwanger worden?
Reis dan niet naar gebieden waar het zika-virus voorkomt. Vrouwen die geïnfecteerd raken met het zika-virus hebben mogelijk kans op misvormingen bij hun baby. Een baby kan geboren worden met een te kleine schedel waardoor de hersenen niet volledig ontwikkeld zijn. Er is echter nog meer onderzoek nodig om het officieel te bewijzen.

Ook is geconstateerd dat het virus tijdens seksueel contact door de man op de vrouw overgebracht kan worden. Andersom is nog niet bewezen.
Geadviseerd wordt dat mannen bij wie het zika-virus geconstateerd is geen kinderen verwekken binnen 6 maanden na besmetting. Vrouwen met het virus kunnen het beste minimaal 8 weken wachten met zwanger worden.

Wat kunt u zelf doen om een besmetting te voorkomen?

  • De huid zo veel mogelijk bedekken (lange broek, lange mouwen, sokken, dichte schoenen) zodat muggen geen toegang vinden
  • Heb alleen beschermde seks (met condoom)
  • De onbedekte huid insmeren met DEET (verkrijgbaar in de MeditelShop)
  • Slaap in een geïmpregneerde klamboe (verkrijgbaar in de MeditelShop)
  • Gebruik indien aanwezig airconditioning
  • Controleer of er voor uw volgende vakantiebestemming nog overige vaccinaties gelden! Ga gezond op reis en kom gezond weer terug

 

In de volgende landen is het zika-virus geconstateerd: