Cholera

Cholera wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae en leidt tot een infectie in de darmen. De incubatietijd ligt ronde de één tot twee dagen. De ziekte veroorzaakt heftige diarree. Door de heftige mate van diarree raakt het lichaam snel uitgedroogd. Bij mensen met een slecht of minder ontwikkeld immuunsysteem kan de uitdroging leiden tot een shock met de dood tot gevolg. Bij een besmetting is het raadzaam om zo veel mogelijk vocht in te nemen om uitdroging te voorkomen. Eventueel kan ook een ORS oplossing ingenomen worden.  

Vaccinatie
Er is op dit moment voor reizigers geen indicatie voor het toedienen van een choleravaccin. (Alleen bij werken in een vluchtelingenkamp waar geen beschikking is over gekookt of gebotteld water)

Cholerastempel
In sommige landen wordt er bij het passeren van grensposten gevraagd om een cholerastempel in het vaccinatieboekje. Deze stempel geeft aan dat de persoon in kwestie niet besmet is met cholera. De tekst op de stempel luidt dan ook ‘cholera medically not indicated’. Tegenwoordig wordt er nauwelijks meer gecontroleerd op deze stempel.  

Wat kunt u zelf doen om een besmetting te voorkomen?

  • Was groente en fruit met water uit flessen
  • Drink alleen gebotteld water
  • Schil fruit
  • Gebruik geen ijsblokjes
  • Zorg altijd voor een goede handhygiëne. (Voor het koken, voor het eten, na de toiletgang)