DTP-Polio

DTP staat voor difterie, tetanus en polio(myelitis). Vaccinatie tegen deze ziekten is mogelijk middels een gecombineerde DTP vaccinatie. Deze vaccinatie is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. De meeste mensen geboren na 1950 hebben daarom DTP  vaccinaties ontvangen tijdens de kinderjaren.
Ga je op reis en is je vorige inenting langer dan tien jaar geleden dan is een nieuwe DTP vaccinatie vaak aanbevolen.

Difterie
Difterie is een bacteriële infectie in onder andere de keel. Wanneer na een besmetting de klieren in de hals gaan zwellen kan de ademhaling ernstig belemmerd worden. De bacterie verspreidt zich door het hele lichaam en tast op den duur vitale organen aan. Bij verspreiding door het lichaam kunnen ernstige complicaties als verlammingen en ontsteking van het hartzakje ontstaan.
Difterie komt tegenwoordig alleen nog maar voor in ontwikkelingslanden en wordt overgedragen door onder andere hoesten.

Tetanus
Tetanus is een acute infectieziekte die ernstige spierkrampen spierstijfheid en –spasmen veroorzaakt. De spierkramp kan zich door het hele lichaam verspreiden. Uiteindelijk bereikt de spierkramp de ademhalings- of hartspier. Zonder behandeling is een besmetting met tetanus altijd dodelijk.
De bacterie leeft in straatvuil, feces en aarde en komt wereldwijd voor. Bij verwonding, bijvoorbeeld door in een roestige spijker te stappen, komt de bacterie via de open wond het lichaam binnen. De incubatietijd ligt tussen de drie tot eenentwintig dagen.

Polio(myelitis)
Polio is een zeer besmettelijke virusinfectie en wordt in de volksmond ook wel kinderverlamming genoemd.  Het poliovirus wordt verspreidt via ontlasting van besmette patiënten. De incubatietijd bedraagt ongeveer één tot drie weken. Maar kan ook langer zijn. Een polio-infectie verloopt meestal zonder symptomen. Indien er wel symptomen zijn variëren deze van malaise tot hersenvliesonsteking/spierverlamming. Bij groeiende kinderen kan dit leiden tot misvormende ledematen. Wanneer de ademhalingsspieren getroffen worden leidt polio tot de dood.
In tegenstelling tot wat de naam kinderverlamming doet vermoeden komt het zowel bij kinderen als volwassenen voor.

Wat kunt u zelf doen om een besmetting te voorkomen?

  • Zorg altijd voor een goede handhygiëne  (Voor het koken, voor het eten, na de toiletgang)
  • Laat u tijdig vaccineren indien de laatste vaccinatie langer dan 10 jaar geleden is

 

 

Maak een vaccinatie afspraak