Hepatitis-a-b

Hepatitis A
Hepatitis A is een door een virus veroorzaakte ontsteking van de lever en wordt ook wel geelzucht genoemd. De verschijnselen lijken op griep (koorts, hoofdpijn, weinig eetlust soms ook misselijkheid en braken eventueel met pijn in de leverstreek. Ook kan de huid en het oogwit geel verkleuren. De verschijnselen van vermoeidheid kunnen enkele weken tot zelfs maanden aanhouden. Vaak ervaren patiënten nog een lange tijd een vermoeid gevoel.
Kinderen hebben vaak weinig klachten maar kunnen wel besmettelijk zijn voor hun omgeving.

Hepatitis A verspreidt zich door slechte hygiëne en is daarom extra vatbaar in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen. Een vaccinatie biedt voor één jaar bescherming tegen het Hepatitis A virus. Wordt de inenting binnen zes tot twaalf maanden herhaald, dan biedt de inenting bescherming voor langer dan vijfentwintig jaar.

Wat kunt u zelf doen om een besmetting te voorkomen?

  • Laat u 6 tot 8 weken voor vertrek inenten
  • Zorg voor goede algehele hygiëne met name handhygiëne.  (Voor het koken, voor het eten, na de toiletgang)


Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door het hepatitis B virus. Besmetting gebeurt door contact met lichaamsvocht (bloed en sperma). De verschijnselen lijken op griep, met daarbij mogelijk pijn in de leverstreek. In enkele gevallen leidt het na een aantal dagen tot geelzucht. De meeste mensen genezen van een acute Hepatitis B. Bij een kleine groep wordt de infectie chronisch. Dit kan tot levensbedreigende complicaties leiden.

Een Hepatitis B vaccinatie bestaat uit een set van drie inentingen in de bovenarm. De inentingen worden verspreid over een periode van zes maanden. Wanneer de gehele kuur voltooid wordt bied de vaccinatie een levenslange bescherming tegen Hepatitis B.  
De drie inentingen tegen Hepatitis B beslaan een aantal maanden, begin dus ruim op tijd aan de vaccinaties.

Wat kunt u zelf doen om een besmetting te voorkomen?

  • Laat u 8 tot 12 weken voor vertrek inenten, let hierbij op de periode tussen de vaccinaties!
  • Heb alleen beschermde seks (gebruik condoom)
  • Probeer medische behandelingen te voorkomen
  • Voorkom bloedcontact (zelfs opgedroogd bloed kan nog besmettelijk zijn)
  • Wees voorzichtig met het laten zetten van tatoeages en piercings op vakantie  en bezoek aan (traditionele) barbiers, tandarts

 

 

Maak een vaccinatie afspraak